TENS CİHAZI-ALETİ

TENS Cihazı Nedir? ,Nasıl Kullanılır?
Tens Cihazı Kullanılırken nelere dikat edilmeli?
Tens cihazı uygulaması nasıl yapılır?

Tens Cihazı Tedavi amacıyla kullanılabilirmi?Tens Cihazı Frekansı Nelerdir ?


Transkutanöz kontrol sinir stimülasyonu (TENS), ağrıyı kesmek için hafif şiddette elektrik akımlarının kullanıldığı bir yöntem. Transkutanöz, “ciltten mesajlar” anlamı gelir. Yani bu fizik tedavi yönteminde cilt üzerinden verilen elektrik akımları ile sinir lifleri uyarılır.


TENS cihazı pille çalışan küçük bir makinedir;
makineye bağlanan kabloların diğer ucundaki bağlantılara yapıştırılan elektrotlar denilen pedler bulunur.Uygulamadan önce cilt temizlenir, daha sonra pedler ilgili bölgeye yerleştirilir. Cihaz çalıştırıldığında küçük elektrik akımları üretir; bu etkiyi etkileme biçimleri tıslama şeklinde hissedilir. Elektrik akımları sinirlerden omurilik ve beyne giden ağrı sinyallerini azaltıcı etki gösterir; Böylece ağrı ve kas spazmı hafifler.

TENS ile gövdesi doğal ağrı kesici birimleri olan endorfinlerin salımı uyarılabilir.

TENS Ne için Kullanılır? Ağrı ve kas spazmına yol açan pek çok sorun ve hastalıkta kullanılır. Bel cerrahisi, boyun cerrahisi, diz cerrahisi, ağrı, spor yaralanmaları, bel-boyun fıtıkları, kireçlenmeler (osteoartrit), fibromiyalji, MAS hastalığı TENS’in kullandığı ameliyatlardır. Fizik tedavi programları içinde en sık kullanılan tedavilerden biridir. Evde kullanım için satılan tipler de vardır ancak bu cihazları kullanmadan önce doktora faydanızı öneriyoruz.


TENS’in Tedavi Edici Etkisi Var mı?
TENS ağrıyı azaltmanın etkili ve güvenli bir yol. Ancak hastalık tedavisi etkisi yoktur. Genellikle daha geniş bir tedavi programı içinde kullanılan yönlendirmeden biridir. Nadiren tek başına kullanılır.


TENS’in ağrı kesici etkisi kapı kontrol mantığı ile açıklanmaktadır. Buna göre verilen elektrik akımları, ağrı yükünün omurilikten beyne iletilmesini önlemektedir. Diğer bir açıklama ise gövdesi doğal ağrı kesicileri olan endorfinleri artırmasıdır.Kapı kontrol prensibine göre TENS ile verilen elektrik akımları cilt kapsamı A-beta tipi duyu sinirlerini uyarmakta; bu da ağrı duyusunu taşıyan C tipi sinir liflerinin etkilerinin omurilikten beyne iletilmesinden faydalanmayı azaltmaktadır. A-beta sinir lifleri en çok 90-130 Hz frekanslı akımlarla uyarılmaktadır.
Bu nedenle TENS akım sıcaklığı yoğunluğu bu aralıktadır.Endorfin yataklarını kullanmak için ise A-delta sinir lifleri aktif edilir. Bu sinir lifleri 2-5 Hz gibi çok daha düşük frekansta uyarılmaktadır. A-delta sinir uyarımı omurilikte enkefalin denilen ağrı sinyallerini baskılayan bir bölümün salınmasına yol açar.Her iki mekanizmasını da kullanmak için “burst” modu kullanılabilir. Bu mod cihaz 100 Hz yüksek frekanslı akım arasında 2-3 Hz düşük frekanslı akım verir. Pek çok hastada en şiddetli ağrı kesici etki burst akımı ile elde edilse de kasılması ve tırmalama gibi hislere yol açtığından daha rahatsız edici bulunabilir.

TENS ağırlıkları herkes için etkili tek bir yöntem yoktur. Bir kişideki en etkili akım frekansını ve tipini belirlemek için temelde birkaç deneme yapılabilir.TENS’in ağrıyı azaltması kişinin kendini henüz tam iyileşmeden fazla yormasına, dikkatsiz hareket etmesine yol açabilir. Fizik tedavi ile ağrının kullanım süresi ve kuvvet arttırıcı egzersizlerle vücut biyomekaniği düzeltilebilirse uzun ömürlü fayda sağlar.


TENS Akımlarının akımlarının özellikleri

TENSlerini birbirinden ayıran özellikler dalga formülü, atım süresi (birimi mikrosaniye), atım frekansı (saniyedeki atım sayısı, birim Hertz), burst olup yapısı , burst süresi ve akım etkisidir (birimi miliamper). TENS dalga formülü simetrik, asimetrik veya kalıcı olarak bifazik olabilir. Atım süresi genellikle 50-400 mikrosaniye arasıdır. Atım frekansı 1-200 Hz arasındadır. TENS tipleri:Geleneksel (konvansiyonel) tipAkupunktur tipiKısa yoğun tipBurst modModülasyon tipi TENS Hangi Bölgelerde Kullanılmaz? Boynun ön tarafı, şakaklar, kuş, göğüs, varis olan yerler, enfeksiyonlu cilt bölgesi bu hücrelerin kullanılmadığı bölgelerdir.


TENS Nasıl Kullanılır?
Önce cihaz kapalı iken uygun bölgeye elektrotlar yerleştirilir. Ağrılı bölgenin cildi üzerine konulabileceği gibi duyu sinirlerinin dağılımına uyanan kısımlar (dermatoma göre) ya da akupunktur noktalarına da yer verebilir. İki elektrot arası mesafe en az 2,5 cm olmalıdır. Elektrotları yıkamaktan sonra cihaz açılır. Başta en düşük akım gücüyle çalıştırılır. Ciltte hafif yaratıklar tıslanır. Yavaş yavaş akım yoğunluğu arttırılır. Akımın şiddetli ama rahatsız etmeyecek şekilde tıslandığı hizada dek ayarı arttırılır. Eğer filizlenme hissi ağrı ya da rahatsızlık verirse akım biraz azaltılır. Ağrının özelliklerine göre farklı akım paternlerinde TENS uygulanabilir. Tedavi süresi 15 dakikadan birkaç saate kadardır. Tedaviye yönelik cihaz kapatılır ve elektrotlar ciltten alınır.


Risk ve Yan Etkileri Çoğu kez herhangi bir yan etki oluşturmak için güvenli bir tedavidir. %2-3 kişide kullanılan seyyar satıcı alerji yapabilir; bu durumda allerji yapmayacak özellikte pedler kullanılabilir.Vücudunda kalp pili ya da başka tip bir tıbbi implantı olan etkileri TENS kullanılmaz.Hamilelikte karın üzerine uygulanmaz.Epilepsi ve kalp yetmezliğinde doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

Compex Türkiye
Compex Türkiye
Articles: 40